ΠΕΖΟΠΟΡΙΕΣ

ΑΠΟ ΤΟ ΦΑΡΑΓΓΙ ΤΟΥ ΒΙΚΟΥ ΣΤΗ ΔΡΑΚΟΛΙΜΝΗ

Περιήγηση στο Ζαγόρι

Μια μοναδική εξερεύνηση των Ζαγοροχωρίων με έμπειρους οδηγούς πεζοπορίας!

Η ημερήσια εκδρομή περιλαμβάνει εξερεύνηση στις Οβίρες Ρογκοβού στο Πάπιγκο, στη Θέση-Οξυά στην κορυφή της χαράδρας του Βίκου, στη Σκάλα Βραδέτου, σε μερικά απ’ τα πιο γνωστά γεφύρια της περιοχής, όπως το γεφύρι του Κόκορου, το Καλογερικό, το Παλιογέφυρο και στη Σαρακατσάνικη στάνη στο Σκαμνέλι, καθώς και στη μονή της Αγίας Παρασκευής στο Μονοδέντρι, και στη θέση Μπελόη στο χωριό  Βραδέτο. 

Η εκδρομή έχει διάρκεια 6 ώρες και πραγματοποιείται με δικό μας όχημα και ξεναγό.

 

Φαράγγι του Βίκου

Με αφετηρία τα χωριά Κουκούλι και Μονοδένδρι και τελικό προορισμό το Βίκο, ένα θαύμα της φύσης, μια ομορφιά που κατέχει παγκόσμιο ρεκόρ: με τοιχώματα που φτάνουν τα 1350 μέτρα ύψος, έχει χαρακτηριστεί από το βιβλίο Guinness ως το φαράγγι με το μεγαλύτερο βάθος στον κόσμο σε συνδυασμό με την μικρή απόσταση των πλευρών του.

Τα τέσσερα σημεία από τα οποία μπορεί κανείς να απολαύσει τη μαγευτική θέα του φαραγγιού, είναι στο Βίκο, από όπου ξεκινούν ή καταλήγουν οι πεζοπορικές διαδρομές, στο Βραδέτο - το χωριό στο υψηλότερο σημείο του Ζαγορίου και δεύτερο σημείο αφετηρίας / τερματισμού πεζοπορικών διαδρομών –, στο Μονοδένδρι - στο μοναστήρι της Αγίας Παρασκευής, το οποίο είναι κτισμένο έτσι σα να κρέμεται από τους γκρεμούς πάνω από το φαράγγι -  και στην Οξυά.

Η διαδρομή διαρκεί 7 ώρες, είναι μικρού βαθμού δυσκολίας και πραγματοποιείται καθ’όλη τη διάρκεια του έτους, με αφετηρία το χωριό Μονοδένδρι και προορισμό το χωριό Βίκο.


Δρακόλιμνη

Πεζοπορία στη Δρακόλιμνη της Τύμφης.

Οι αλπικές λίμνες που κοσμούν το τοπίο στα ψηλά βουνά της Πίνδου, είναι ένας από τους πολύ δημοφιλείς προορισμούς για ορειβάτες και εξερευνητές, καθώς εκτός από την εντυπωσιακή ομορφιά τους, προσφέρουν και το μυστήριο των θρύλων των δράκων, από τους οποίους έχουν πάρει και το όνομά τους.

Με αφετηρία το Πάπιγκο, ξεκινάει η 8ωρη ημερήσια πεζοπορία στη Δρακόλιμνη της Τύμφης, όπου όσοι επιθυμούν μπορούν να διανυκτερεύσουν στο καταφύγιο της Αστράκας.

Η ημερήσια εκδρομή διαρκεί 8 ώρες, ξεκινώντας από το χωριό μικρό Πάπιγκο. Μετά από 3.30 ώρες πεζοπορίας φτάνουμε στο καταφύγιο και μετά από 1.30 επιπλέον ώρα φτάνουμε στα 2.150 μέτρα στη Δρακόλιμνη. 
Επιστροφή από την ίδια διαδρομή.

 

Εθνικό πάρκο της Βάλια Κάλντα

Ξενάγηση στο μεγαλύτερο εθνικό πάρκο της χώρας, από τον Ιούνιο μέχρι και τον Οκτώβριο.

Η ξενάγηση ξεκινάει στο κεντρικό Ζαγόρι και μέσω της τοποθεσίας Μόρφα, φτάνουμε στο χωριό Βοβούσα, από εκεί Τίζα, Σταυρό Βάλια Κάλντα και καταλήγουμε στον πυρήνα του δρυμού. Εκεί κάνουμε μια μικρή στάση και απολαμβάνουμε την ενημέρωση του ξεναγού σχετικά με την εντυπωσιακή χλωρίδα και πανίδα της περιοχής.

Επόμενη στάση αποτελεί το Αρκουδόρεμα στις πηγές του Αώου. Η Τεχνητή λίμνη πηγών Αώου δημιουργήθηκε για τις ανάγκες παραγωγής ηλεκτρικής ενέργειας και βρίσκεται σε υψόμετρο 1300 μέτρων. 
Αργά το απόγευμα παίρνουμε τον δρόμο της επιστροφής, για το ξενοδοχείο.

Η διαδρομή διαρκεί πάνω από 8 ώρες.


Σκάλα του Βραδέτου


Η Σκάλα του Βραδέτου κατασκευάστηκε στο τέλος του 18ου αιώνα ώστε να συνδεθεί το χωριό Βραδέτο με το υπόλοιπο Ζαγόρι. 
Είναι η μεγαλύτερη από τις τέσσερις Σκάλες που σώζονται στο κεντρικό Ζαγόρι και είναι κατασκευασμένη με την τεχνική της ξερολιθιάς.