Σχεδιάσαμε για εσάς ένα πρόγραμμα για το πώς να περάσετε 48 ώρες στο Ζαγόρι, έτσι ώστε να μη χάνετε χρόνο ψάχνοντας και να νιώσετε τον τόπο με όλες σας τις αισθήσεις.
Ημέρα 1η : Δυτικό Ζαγόρι Σας προτείνουμε την παρακάτω διαδρομή με τη συγκεκριμένη σειρά
1. Βίκος – Πηγές Βοϊδομάτη
Κατευθυνθείτε προς το δυτικό Ζαγόρι, δηλαδή τα χωριά Βίκο, Αρίστη, μικρό και μεγάλο Πάπιγκο.
Αφού διασχίσετε τον κάμπο των Πεδινών στρίβετε δεξιά προς Αρίστη. Εδώ το τοπίο αλλάζει αρκετά και κατηφορίζοντας προς την Aρίστη στα δεξιά σας ξεπροβάλλουν οι εντυπωσιακοί πύργοι της Αστράκας και το φαράγγι του Βίκου. Λίγο πριν φτάσετε στην Αρίστη αξίζει να πάρετε την παράκαμψη προς το χωριό Βίκος, αφού είναι μόνο 3 χλμ. και θα σας ανταμείψει με μια εξαιρετική θέα της χαράδρας του Βίκου, από το ξύλινο παρατηρητήριο του χωριού. Θα το βρείτε πολύ εύκολα αλλά επίσης μπορείτε να ρωτήσετε σε μία από τις δύο ταβέρνες του χωριού που είναι πάντα ανοιχτές
Το χωριό είναι ένας μικρός οικισμός με μόνο 10 μόνιμους κατοίκους χτισμένο στην είσοδο του φαραγγιού.
Αν θέλετε να αφιερώσετε περισσότερο χρόνο στην τοποθεσία αυτή, μπορείτε να περπατήσετε μέχρι της πηγές του Βοϊδομάτη, μέσα στο φαράγγι του Βίκου. Το μονοπάτι ξεκινάει από το χωριό και κατηφορίζει μέχρι τις πηγές, όπου το θέαμα είναι μοναδικό. Θα αντικρίσετε τη γέννηση του ποταμού καθώς μέσα από την πλαγία του βουνού αναβλύζουν ποσότητες νερού δημιουργώντας το Βοϊδομάτη. Το μονοπάτι είναι σχετικά σύντομο. Η κατάβαση διαρκεί περίπου 25 λεπτά και η ανάβαση….ανάλογα με το ρυθμό σας…αλλά γενικώς εκτιμάται στα 40 λεπτά περίπου. (βλέπε τρεκ 1) Όταν βρεθείτε στο παρατηρητήριο θα έχετε πλήρη εικόνα της περιοχής αλλά και της μικρής αυτής πεζοπορίας, καθώς θα βλέπετε το ποτάμι στο κατώτατο σημείο του φαραγγιού και έτσι θα εκτιμήσετε επιτόπου εάν θέλετε να κατηφορίσετε προς τις πηγές.
2. Γεφύρι Αρίστης – Βόλτα στις όχθες του Βοϊδομάτη
Από το χωριό Βίκος κατευθύνεστε προς την Αρίστη και ακριβώς στην πλατεία κατηφορίζει ο δρόμος προς το Πάπιγκο. Στη μέση της διαδρομής Αρίστη – Πάπιγκο θα συναντήσετε τον ποταμό Βοϊδομάτη και το γεφύρι της Αρίστης. Εδώ μπορείτε να σταματήσετε να θαυμάσετε τα κρυστάλλινα νερά του ποταμού, αλλά αν θέλετε να περπατήσετε δίπλα στο ποτάμι για λίγο περισσότερο χρόνο και μακριά από τον πολύ κόσμο, σας προτείνουμε μια πολύ εύκολη πεζοπορία για όλους. Προσοχή: Αφήνετε τη γέφυρα πίσω σας (κατευθυνόμενοι προς Πάπιγκο), στην πρώτη δεξιά στροφή (200 μέτρα από τη γέφυρα) μπορείτε να παρκάρετε και στο αριστερό σας χέρι θα δείτε ένα καλντερίμι να μπαίνει μέσα στο δάσος. Εκεί είναι η αφετηρία ενός πανέμορφου μονοπατιού μέσα σε εντυπωσιακό πλατανόδασος, δίπλα στον Βοϊδομάτη. Η συνολική του διάρκεια είναι δύο ώρες και καταλήγει στο γεφύρι της Κλειδωνιάς. Εσείς μπορείτε να περπατήσετε όσο χρόνο θέλετε και να επιστρέψετε στο αυτοκίνητο σας. Η διαδρομή είναι πραγματικά πολύ εύκολη και συνίσταται για όλους. (βλέπε τρεκ 2 )
3. Μικρό και Μεγάλο Πάπιγκο – Κολυμπήθρες
Αφού αφήσετε το Βοϊδομάτη πίσω σας, κατευθυνθείτε προς το μικρό και το μεγάλο Πάπιγκο. Είναι και τα δύο πανέμορφα χωριά και αξίζει να περπατήστε τα καλντερίμια με θέα την κορυφή της Αστράκας και να περάσετε από το ΄΄Κέντρο ενημέρωσης για τη φύση και τον πολιτισμό στο Ζαγόρι΄΄. Είναι μία πολύ καλή ευκαιρία να ενημερωθείτε από το ειδικευμένο προσωπικό του κέντρου για τη σημασία του εθνικού δρυμού και του οικοσυστήματος της περιοχής, καθώς και για την αλληλεπίδραση του ανθρώπου με τη Ζαγορίσια φύση.
Το κέντρο ενημέρωσης λειτουργεί καθημερινά 10:30 με 18:00.
Τηλέφωνο : 2653041071
E-mail : [email protected]
Κολυμπήθρες
Στη μέση της διαδρομής από το μικρό στο μεγάλο Πάπιγκο βρίσκονται οι κολυμπήθρες, όπου το τρεχούμενο νερό διαβρώνει τα πετρώματα δημιουργώντας εντυπωσιακούς σχηματισμούς και φυσικές πισίνες. Αν είναι καλοκαίρι μπορείτε να απλώσετε την πετσέτα σας στα επίπεδα βράχια και να περάσετε μερικές ώρες ηρεμίας και χαλάρωσης κάνοντας βουτιές στις καταπληκτικές κολυμπήθρες.
Επιστρέφοντας στην Πρίμουλα χαλαρώστε δίπλα στο τζάκι με μία ζεστή σοκολάτα ή στο υδρομασάζ.
Η συνολική απόσταση οδήγησης είναι 52 χλμ.
Επιπλέον προτάσεις για το δυτικό Ζαγόρι:
Rafting στο Βοϊδομάτη
Η διαδρομή rafting του Βοϊδομάτη δεν έχει μεγάλο βαθμό δυσκολίας αλλά εντυπωσιάζει με την ομορφιά του τοπίου, διασχίζοντας το καταπράσινο φαράγγι του Βοϊδομάτη με τις εντυπωσιακές κατακόρυφες πλαγιές και μετά από μιάμιση ώρα καταλήγει στη γέφυρα της Κλειδωνιάς. Στο μέσο της διαδρομής βρίσκεται η απομονωμένη μονή των Αγίων Αναργύρων, όπου πραγματοποιείται στάση για να την επισκεφτείτε.
Μονή Παναγιάς Σπηλιώτισσας
Κρυμμένη πίσω από τα πλατάνια και σκαρφαλωμένη σε απόκρημνους βράχους βρίσκεται η Μονή Παναγιάς Σπηλιώτισσας. Είναι από τις πιο παλιές μονές του Ζαγορίου χτισμένη το 1665. Παρκάρετε το αυτοκίνητό σας και κάντε μια βόλτα μέσα στα πλατάνια, δίπλα στον κρυστάλλινο Βοϊδομάτη.
Δυστυχώς η Μονή δεν είναι επισκέψιμη, αλλά αξίζει τον κόπο έστω και μια εξωτερική ματιά. Θα σας εντυπωσιάσει η αρχιτεκτονική της και φυσικά η τοποθεσία. Θα συναντήσετε ταμπέλα για τη Μονή 200 μέτρα πριν το γεφύρι της Αρίστης, όπου και παρκάρετε.
Ημέρα 2η : Κεντρικό Ζαγόρι Σας προτείνουμε την παρακάτω διαδρομή με την συγκεκριμένη σειρά
1. Οξιά – Μονοδένδρι – Αγία Παρασκευή
Για να έχετε μία ολοκληρωμένη εικόνα για το τι είναι το Ζαγόρι και το διάσημο φαράγγι του Βίκου δεν πρέπει να φύγετε από την περιοχή χωρίς να επισκεφτείτε την τοποθεσία Οξιά. Οδηγώντας, περνάτε το Μονοδένδρι και μετά από 4 χλμ. περίπου ο δρόμος τελειώνει και βρίσκεστε στην Οξιά. Η θέα προς το φαράγγι του Βίκου κόβει την ανάσα. Τοπίο πραγματικά μοναδικό.
Επιστρέφοντας από την Οξιά σταματάτε στο Μονοδένδρι, όπου μπορείτε να περιπλανηθείτε στα στενά δρομάκια του χωριού και να καταλήξετε σε ένα καταπληκτικό αρχιτεκτόνημα χτισμένο κυριολεκτικά στο χείλος του γκρεμού, το μοναστήρι της Αγίας Παρασκευής, χτισμένο το 1413. Η θέα και όλο το τοπίο είναι επιβλητικά.
2 . Δίλοφο – Κήποι – Πέτρινα γεφύρια – Κουκούλι
Συνεχίζοντας την περιήγηση σας σταματάτε στο Δίλοφο,ένα από τα ομορφότερα χωριά της περιοχής με χαρακτηριστικά καλντερίμια και ωραία θέα προς την Τύμφη. Το παραδοσιακό καφενείο στην πλατεία είναι το καταλληλότερο μέρος για μια στάση πριν συνεχίσετε την εξερεύνηση σας. Αφήνοντας το Δίλοφο με κατεύθυνση Κουκούλι – Κήπους συναντάτε το Γεφύρι του Κόκκορη, κατασκευασμένο το 1750. Είναι ένα από τα ομορφότερα γεφύρια του Ζαγορίου και από εδώ ξεκινάει η διαδρομή προς το γεφύρι του Μίσιου.
Η επόμενη στάση σας μπορεί να είναι το Κουκούλι για να γνωρίσετε την καταπληκτική πλατεία του, το σχολείο με τις πέντε βρύσες, τη Ζωοδόχο Πηγή, που αποτελεί ένα από τα ωραιότερα κτίρια του Ζαγορίου, και το Βοτανικό Μουσείο Λαζαρίδη. Στις προθήκες του μουσείου θα βρείτε δείγματα των φαρμακευτικών φυτών που ευδοκιμούν στην περιοχή και πληροφορίες για το θαυματουργό επάγγελμα των Βικογιατρών, μιας ομάδας πρακτικών ιατρών που έφτιαχναν θεραπευτικά σκευάσματα από φυτά.
Οι Κήποι βρίσκονται μόλις 2 χλμ. από το Κουκούλι και εδώ συγκεντρώνονται μερικά από τα πιο αξιόλογα πέτρινα γεφύρια του Ζαγορίου, χαρακτηριστικό δείγμα της Ζαγορίσιας αρχιτεκτονικής. Επισκεφτείτε το γεφύρι του μύλου, το γεφύρι Καλογερικό, το γεφύρι του Κοντοδήμου και το περίφημο γεφύρι του Κόκκορη.
Αν έχετε ακόμη δυνάμεις μπορείτε να κάνετε έναν σύντομο περίπατο ξεκινώντας από το γεφύρι του Κόκκορη και μετά από 20 λεπτά περίπου να καταλήξετε στο γεφύρι του Μίσιου. Η διαδρομή είναι εύκολη, αφού δεν παρουσιάζει υψομετρικές διαφορές και όμως πολύ ιδιαίτερη. Το μονοπάτι είναι ευδιάκριτο και ακολουθεί την όχθη του ποταμού Βίκου μέσα από δάση βελανιδιάς και γαύρου. Στο τοπίο κυριαρχούν τα πετρώματα με τις χαρακτηριστικές πλάκες του Ζαγορίου και πλησιάζοντας το γεφύρι του Μίσιου οι ορθοπλαγιές του φαραγγιού γίνονται όλο και ψηλότερες.
Ο συνολικός χρόνος της διαδρομής μέχρι το γεφύρι του Μίσιου και πίσω είναι 1 ώρα με αργό περπάτημα.
3. Καπέσοβο – Βραδέτο –Τσεπέλοβο
Συνεχίζοντας ανηφορίζετε προς το Καπέσοβο. Ένα από τα μικρότερα χωριά της περιοχής χτισμένο σε ιδανικό σημείο με άπλετη θέα. Μπορείτε απλά να κάνετε μία στάση ή να χαλαρώσετε σε ένα από τα καφενεία της όμορφης πλατείας. Με μία παράκαμψη 10 χιλιομέτρων φτάνετε στο χωριό Βραδέτο. Χωρίς μόνιμους κατοίκους το Βραδέτο είναι ιδιαίτερο χωριό λόγω της θέας που προσφέρει και λόγω της διαδρομής που ακολουθείτε μέχρι να φτάσετε εκεί. επίσης, θα βρείτε ένα πραγματικά παραδοσιακό καφενείο που ανοίγει μόνο τα Σαββατοκύριακα (ζητήστε μας να τηλεφωνήσουμε). Αν δεν έχετε σκοπό να περπατήσετε μέχρι την θέση Μπελόι ή δεν σας αρέσει η πολλή απομόνωση καλύτερα να αποφύγετε την παράκαμψη για το Βραδέτο. Το Τσεπέλοβο είναι ένα από τα πιο ξακουστά χωριά του Ζαγορίου. Κλασικό δείγμα της Ζαγορίσιας αρχιτεκτονικής, με όμορφη πλατεία και διαδρομές μέσα στο χωριό.
Λίγο περπάτημα; Καπέσοβο –Βραδέτο – Μπελόι
Λίγο έξω από το Καπέσοβο ξεκινάει η διαδρομή για την ξακουστή σκάλα του Βραδέτου, ένα πολύ καλά διατηρημένο λιθόκτιστο καλντερίμι που οδηγεί στο χωριό Βραδέτο, το πιο ψηλό χωριό στο Ζαγόρι. Η πεζοπορία είναι μισή αν από το Βραδέτο δε συνεχίσετε για 25 λεπτά ακόμα μέχρι την θέση Μπελόι. Θα σας κοπεί η ανάσα με τη θέα που θα αντικρίσετε. Η συνολική διάρκεια από το Καπέσοβο στην Μπελόι είναι 75 λεπτά περίπου και άλλο τόσο για να επιστρέψετε στο αυτοκίνητό σας (στο Καπέσοβο). Εκτός αν κάποιος από την παρέα οδηγήσει μέχρι το Βραδέτο, ώστε να αποφύγετε την κατηφορική επιστροφή στο Καπέσοβο πάλι από τη σκάλα του Βραδέτου. Το κομμάτι που αξίζει ίσως περισσότερο, λόγω της θέας που προσφέρει, είναι το κομμάτι Βραδέτο – Μπελόι. Οπότε ανεβαίνοντας μέχρι το Βραδέτο οδικώς, έχετε 20 -25 λεπτά περπάτημα μέχρι την Μπελόι και ένα πραγματικά παραδοσιακό καφενείο για να ξαποστάσετε πίσω στο Βραδέτο (ανοιχτό μόνο Σαββατοκύριακα. Ζητήστε μας να τηλεφωνήσουμε για επιβεβαίωση).
Καπέσοβο – Γραδίστα
Μέσα από το Καπέσοβο μπορείτε να περπατήσετε μέχρι το σημείο Γραδίστα. Ρωτήστε στο χωριό για την αφετηρία του μονοπατιού που μέσα από ένα πανέμορφο φυλλοβόλο δάσος σας οδηγεί σε ακόμα ένα σημείο με απίστευτη θέα στο φαράγγι του Βίκου. Η διαδρομή διαρκεί περίπου 45 λεπτά και είναι πολύ εύκολη και ευδιάκριτη.
Για τη δεύτερη μέρα η συνολική απόσταση οδήγησης είναι περίπου 55 χλμ.
Επιπλέον προτάσεις για το κεντρικό Ζαγόρι.
Διάσχιση Φαράγγι Βίκου.
Το πιο ενδιαφέρον και ιδιαίτερο στοιχείο της περιοχής είναι φυσικά το φαράγγι του Βίκου. Αποτελεί μαζί με τη Δρακόλιμνη, την πιο πολυσύχναστη πεζοπορική διαδρομή και προφανώς δεν επιλέγεται τυχαία από τους φυσιολάτρεις.
Δεν θα μπορούσε να λείπει από τις προτάσεις μας η 5ωρη πεζοπορία για τη διάσχισή του, από το Μονοδένδρι στο Βίκο.
Η διαδρομή παρουσιάζει εύκολο – μέτριο βαθμό δυσκολίας. Το κυρίως πρόβλημα είναι η επιστροφή στο Μονοδένδρι μετά την ολοκλήρωση της διαδρομής και τερματισμό στο Βίκο. Μπορούμε να παρέχουμε τη μεταφορά από το Βίκο στο Μονοδένδρι με αυτοκίνητο αλλά και οδηγό για τη διάσχιση του Φαραγγιού.
Νεγάδες
Μπορείτε να επισκεφτείτε το χωριό Νεγάδες, όπου θα συναντήσετε την Εκκλησία του Αγίου Γεωργίου Νεγάδων, χτισμένη το 1795. Ζητήστε να σας ανοίξουν την εκκλησία για να θαυμάσετε τις τοιχογραφίες των Καπεσοβιτών ζωγράφων και το επίχρυσο τέμπλο.
Μονή Ευαγγελίστριας Άνω Πεδινά
Η Μονή βρίσκεται στη είσοδο του χωριού και είναι η μοναδική Μονή στο Ζαγόρι που κατοικείται. Η Μονή σήμερα έχει φρουριακή όψη, με ψηλά τείχη στη βορειανατολική πλευρά και κελιά στην νοτιοδυτική. Μπορείτε να την επισκεφτείτε πρωινές ώρες και θα έχετε προσωπική ξενάγηση από τη μοναδική καλόγρια της Μονής.
Παραπάνω αναφέρονται κάποια σημαντικά και κυρίως εύκολα μονοπάτια προσιτά σχεδόν σε όλους. Ζητήστε μας να σας ενημερώσουμε για περισσότερες πιο εξεζητημένες διαδρομές στα χωριά ή στις κορυφές της Τύμφης ή ζητήστε μας να προσαρμόσουμε το προτεινόμενο πρόγραμμα ανάλογα με τις ανάγκες σας και τις μέρες διαμονής σας.
Πεζοπορίες – Χάρτες
Βίκος – Πηγές Βοϊδομάτη
Μικρή πεζοπορία συνολικής διάρκειας μίας ώρας. Κατηφορίζετε το ευδιάκριτο μονοπάτι που ξεκινάει από το χωριό Βίκος και σε 20 – 25 λεπτά φτάνετε στις πανέμορφες πηγές του Βοϊδομάτη μέσα στο φαράγγι.
Λίγο πριν τις πηγές θα δείτε διακλάδωση προς τα αριστερά που σας οδηγεί στο εκκλησάκι της Παναγιάς χτισμένο σε μία μοναδική τοποθεσία, πάνω στη στροφή του ποταμού. Τους καλοκαιρινούς μήνες μπορείτε να επιχειρήσετε να κολυμπήσετε. Η θερμοκρασία του νερού δεν ξεπερνάει ποτέ τους 6 βαθμούς κελσίου.
Γεφύρι Αρίστης – Γεφύρι Κλειδωνιάς
Κατευθυνόμενοι από το γεφύρι της Αρίστης προς το Πάπιγκο ακριβώς πάνω στην πρώτη δεξιά στροφή του δρόμου ξεκινάει το πολύ εύκολο και εντυπωσιακό μονοπάτι που διασχίζει το φαράγγι του Βοϊδομάτη, πάντα στην όχθη του ποταμού και οδηγεί στη γέφυρα της Κλειδωνιάς. Δεν παρουσιάζει απολύτως κανένα βαθμό δυσκολίας. Στη μέση της διαδρομής θα συναντήσετε το μοναστήρι των Αγίων Αναργύρων, ένα μικρό, εγκαταλειμμένο πλέον μοναστήρι που αξίζει να επισκεφτείτε. Η διαδρομή από το Γεφύρι Αρίστης – γεφύρι Κλειδωνιάς διαρκεί περίπου δύο ώρες. Αν δε θέλετε να περπατήσετε όλη την διαδρομή, αξίζει να κάνετε έστω ένα μικρό κομμάτι της.
Γεφύρι Κόκκορη – Γεφύρι Μίσιου- Κουκούλι – Κήποι
Στην περιοχή γύρω από το γεφύρι του Κόκκορη υπάρχουν αρκετές κυκλικές διαδρομές που μπορούν να προσαρμοστούν στις ανάγκες του καθενός και προσθέτοντας ή αφαιρώντας τμήματα μονοπατιού να ποικίλουν από 45 λεπτά μέχρι 4 ώρες.
Οι διαδρομές γύρω από το γεφύρι του Κόκκορη παρουσιάζουν ιδιαίτερο ενδιαφέρον γιατί συνδυάζουν το φυσικό και το ανθρωπογενές περιβάλλον περνώντας από γεφύρια, χωριά και από εντυπωσιακά φυσικά τοπία. Ταυτόχρονα είναι μέτριας δυσκολίας διαδρομές προσιτές στον περισσότερο κόσμο.
Η πιο εύκολη και μικρή διαδρομή είναι αυτή που σας οδηγεί από το γεφύρι του Κόκκορη στο γεφύρι του Μίσιου.
Παρκάρετε δίπλα στο γεφύρι του Κόκκορη και προσοχή: δεν κατεβαίνετε από το σημείο που υποδεικνύει η σήμανση γιατί είναι απότομο και σαθρό αλλά από τα σκαλιά που υπάρχουν δίπλα ακριβώς στο ασφάλτινο γεφύρι και οδηγούν στη κοίτη του ποταμού. Περνάτε κάτω από το ασφάλτινο γεφύρι και συνεχίζετε το μονοπάτι έχοντας πάντα το ποτάμι στο αριστερό σας χέρι, άλλοτε σε κάποια απόσταση και άλλοτε θα βρίσκεστε κολλητά στο νερό.
Μετά από 20 -25 λεπτά φτάνετε στο γεφύρι του Μίσιου ένα πανέμορφο γεφύρι που δεν μπορείτε να το προσεγγίσετε με το αυτοκίνητο. Στο σημείο αυτό τα κατακόρυφα βράχια έχουν αρχίσει να ορθώνονται αρκετά και ουσιαστικά βρίσκεστε στην είσοδο από το φαράγγι του Βίκου.
Από το γεφύρι του Μίσιου μπορείτε να επιστρέψετε πίσω στο αυτοκίνητο σας έχοντας περπατήσει το πολύ μία ώρα.
Επιστρέφοντας μπορείτε να ακολουθήσετε τη σήμανση αριστερά προς το Κουκούλι και από εκεί πίσω στο γεφύρι του Κόκκορη δημιουργώντας έτσι μία κυκλική διαδρομή 90 λεπτών. Αν θέλετε να περπατήσετε περισσότερο μπορείτε μετά το Κουκούλι να προσθέσετε στη διαδρομή τους Κήπους, αυξάνοντας το χρόνο περπατήματος στις 3 ώρες.
Περισσότερες προτάσεις
Κόκκορη – Μίσιου –Βίτσα- Δίλοφο – Κόκκορη
Κόκκορη – Δίλοφο – Βίτσα – Μίσιου – Κουκούλι – Κόκκορη